Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/1382
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorศักดิ์ชัย จันทศรี
dc.date.accessioned2014-02-19T09:03:56Z
dc.date.accessioned2020-09-24T04:35:06Z-
dc.date.available2014-02-19T09:03:56Z
dc.date.available2020-09-24T04:35:06Z-
dc.date.issued2550
dc.identifier.issn1685-5280
dc.identifier.urihttp://www.repository.rmutt.ac.th/dspace/handle/123456789/1382-
dc.descriptionวารสารวิศวกรรมศาสตร์ ราชมงคลธัญบุรี ปีที่ 5 ฉบับที่ 9 เดือนมกราคม – มิถุนายน 2550en_US
dc.description.abstractงานคิดค้นสิ่งประดิษฐ์นี้ มีจุดประสงค์เพื่อสร้างเครื่องต้นแบบเครื่องทำขนมโดนัท ที่ทำงานได้สะดวกรวดเร็วสามารถผลิตขนมได้จำนวนมากขึ้น และช่วยผ่อนแรง เครื่องทำขนมโดนัทที่สร้างขึ้นจะทำหน้าที่ผลิตและทอดขนมโดนัทจากแป้งที่หมักแล้ว โดยการทำงานเริ่มจากบรรจุแป้งขนมเหลวลงไปในชุดกระบอกบรรจุแป้งขนม แล้วใช้ชุดระบบนิวแมติกดันกลไกบังคับให้แป้งขนมไหลลงมายังกระทะน้ำมันที่อยู่ด้านล่าง ซึ่งชุดระบบนิวแมติกจะถูกควบคุมการทำงานด้วยระบบไฟฟ้า โดยสามารถควบคุมการทำงานด้วยระบบไฟฟ้า โดยสามารถควบคุมขนาดของโดนัทให้มีขนาดใกล้เคียงกัน ได้จากการปรับระยะการเคลื่อนที่ขึ้นลงของก้านลูกสูบนิวแมติกด้วยการปรับระยะของรีดสวิตซ์ จากการทดลองพบว่าเครื่องทำขนมโดนัทสามารถทำขนมโดนัทได้จำนวน 20 ชิ้นต่อนาที โดยอุณหภูมิของน้ำมันที่ทำให้ขนมโดนัทสุกพอดีอยู่ที่ 180 องศาเซลเซียส ซึ่งขนมโดนัทเมื่อสุกและตักออกจากกระทะทอดแล้วจะไม่อมน้ำมันโดยมีขนาดเส้นผ่านศูนย์กลางภายนอกเฉลี่ยที่ 19.9 กรัม ซึ่งขนาดของโดนัทจะขึ้นอยู่กับปัจจัยหลัก 4 ข้อ คือ 1. ระยะการเคลื่อนที่ของก้านลุกสูบนิวแมติกซึ่งปรับระยะโดยรีสวิตซ์ 2. ความหนืดของแป้งขนมโดนัทที่หมักแล้ว 3. การเปลี่ยนแปลงความหนืดของแป้งขนมเนื่องจากได้รับการถ่ายเทความร้อนจากน้ำมันในกระทอดไปสู่กระบอกบรรจุแป้งขนมและ 4. การเปลี่ยนแปลงความหนืดของแป้งขนมเนื่องจากการเปลี่ยนแปลงของสภาพภูมิอากาศen_US
dc.description.abstractThis research project presents to aim at building the prototype of a donut making machine which is a convenience machine in working fast and can make donuts a lot and reduce in feeling stiff. The donut making machine has characteristic operation in frying a donut milled wheat flour. The starting in producing donut is to take liquid condition and fine wheat flour be contained in donut cylinder. And then, the mechanism of pneumatic system that is piston rod of pneumatic cylinder pushed flour in liquid and fine condition into hot oil pan, suitable oil temperature. The operation of pneumatic system is controlled by electrical system and electro-pneumatic system. It can be adjust the size of each donut in almost the same size which happen by adjusted range in motion of piston rod of pneumatic cylinder that can control the reed switch contacted with cylinder to slide up and down along the side of cylinder. The test result revealed that the donut making machine could make 20 ripe donuts per minute at the temperature of vegetable oil at 180 degree Celsius. The ripe donuts leave little oil and the outside diameter at 60.1 millemeters and weight at 19.9 grams in average. The four main factors depending OR sizing of donut are as follows. 1. The range of movement of piston rod of pneumatic cylinder was adjusted by reed switch. 2. The liquid wheat flour is sticky. 3. The changing of sticky donut liquid flour is affected because of heat transfer at range of height from level of hot oil to the bottom of donut cylinder. And 4. the changing of sticky donut liquid flour is affected because of weather condition.en_US
dc.language.isoThaien_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี. คณะวิศวกรรมศาสตร์en_US
dc.subjectขนมโดนัตen_US
dc.subjectระบบไฟฟ้าและลมen_US
dc.subjectนิวแมติกรีสวิตซ์en_US
dc.subjectระบบไฟฟ้ากำลัง -- การควบคุมen_US
dc.titleเครื่องทำขนมโดนัทควบคุมการทำงานด้วยระบบไฟฟ้าและลมen_US
dc.title.alternativeDonut Making Machine Controlled by Electro-pneumatic Systemen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:บทความ (Article - EN)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Y.05 Vol.9 p.50-55 2550.pdfเครื่องทำขนมโดนัทควบคุมการทำงานด้วยระบบไฟฟ้าและลม1.17 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.