Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/1599
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorยศวัต ตั้งฐานานุศักดิ์
dc.contributor.authorปลื้มจิตต์ เตชธรรมรักข์
dc.contributor.authorสมภพ นราภิรมย์อนันต์
dc.date.accessioned2014-05-02T03:56:52Z
dc.date.accessioned2020-09-24T04:33:14Z-
dc.date.available2014-05-02T03:56:52Z
dc.date.available2020-09-24T04:33:14Z-
dc.date.issued2552
dc.identifier.issn1685-5280
dc.identifier.urihttp://www.repository.rmutt.ac.th/dspace/handle/123456789/1599-
dc.descriptionวารสารวิศวกรรมศาสตร์ ราชมงคลธัญบุรี ปีที่ 7 ฉบับที่ 1-2 เดือนมกราคม – ธันวาคม 2552en_US
dc.description.abstractการวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์ เพื่อศึกษาปริมาณแป้งมันสำปะหลังดัดแปรแบบออกซิไดซ์ ต่อสมบัติของเส้นด้ายและผืนผ้า ในด้านความแข็งแรงต่อแรงดึง การยึดตัวก่อนขาด และความคงทนต่อการขัดถู ทำการทดลองโดยลงแป้งเส้นด้ายทั้งหมด 14 สูตร ภายใต้สภาวะเดียวกัน จากการทดลองพบว่า สูตรที่ให้สมบัติของเส้นด้ายและผืนผ้าใกล้เคียงกับสูตรแป้งดิบ คือสูตร S180 โดยความคงทนต่อการจัดถูของเส้นด้าย สูตรแป้งดิบมีค่า 1,154.5 ครั้ง สูตร S 180 มีค่า 1,114.2 ครั้ง ส่วนสมบัติของผืนผ้าหลังการลอกแป้ง ด้านน้ำหนักผืนผ้า สูตรแป้งดิบมีค้า 146.92 กรัมต่อตารางเมตร สูตร S 180 มีค่า 146.47 กรัมต่อตารางเมตร ความแข็งแรงต่อแรงดังทางด้านเส้นด้ายยืน สูตรแป้งดิบมีค่า 243.32 นิวตัน สูตร S 180 มีค่า 221.98 นิวตัน การยืดตัดก่อนขาดของผืนผ้าสูตรแป้งดิบมีค่า 49,000 ครั้ง สูตร S 180 มีค่า 48,333 ครั้งen_US
dc.description.abstractThe research aims to study the effect of modified tapioca starch on yam and fabric properties in terms of yam and fabric strength, extension at break and abrasion resistance. Fourteen sizing paste recipes were prepared for sizing on 40 Ne cotton yam using the same condition. It was found that cotton yam sized with the recipe of 180 grams modified tapioca starch in a litre of water enhances the property quite similar to cotton yam sized with the typical sizing paste that contain auxiliaries such as polyvinyl alcohol, acrylic and lubricant in the paste. The abrasion resistance of yarn sized with the typical recipe is 1,154.5 revolutions whereas the abrasion resistance of yam sized with S 180 is 1,114.2 revolutions. The two warp yams sized with typical recipe and 5180 were used to prepare sample fabrics. The two fabric samples compose of two different warp yam were tested after desizing. Fabric weight of the two fabric samples using typical sizing recipe and the 5180 recipe are 146.92 g/sq.m. and 146.47 g/sq.m., respectively. Fabric tensile strength at the warp side of the fabric using typical sizing recipe is 243.32 N (at the extension of 15.74 mm) and 221.98 N (at the extension of 16.5 mm) for the other. Abrasion resistance of the two fabrics are 49,000 revolutions and 48.333 revolutions.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี. คณะวิศวกรรมศาสตร์en_US
dc.subjectเส้นด้ายฝ้ายen_US
dc.subjectแป้งมันสำปะหลังดัดแปรแบบออกซีไดซ์en_US
dc.subjectความแข็งแรงต่อแรงดึงen_US
dc.subjectการยืดตัวก่อนขาดen_US
dc.subjectความคงทนของการขัดถูen_US
dc.titleการศึกษาลักษณะของเส้นด้ายฝ้ายที่ลงแป้งโดยใช้แป้งมันสำปะหลังดัดแปรแบบออกซืไดซ์en_US
dc.title.alternativeA STUDY ON THE CHARACTERISTICS OF COTTON YARN SIZED WITH OXIDIZED STARCHen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:บทความ (Article - EN)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Y.07 Vol.1-2 p.65-70 2552.pdfการศึกษาลักษณะของเส้นด้ายฝ้ายที่ลงแป้งโดยใช้แป้งมันสำปะหลังดัดแปรแบบออกซืไดซ์575.44 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.