Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/4277
Title: อิทธิพลของทิศทางการจัดแสงสำหรับถ่ายภาพอาหารต่อความดึงดูดใจ
Other Titles: The Influence of Lighting Direction for Food Photography on Attractiveness
Authors: ชัชชัย เนื่องเจริญพร
Keywords: ทิศทางแสง
การจัดแสงถ่ายภาพอาหาร
ความน่าดึงดูดใจ
Issue Date: 2565
Publisher: มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี. คณะเทคโนโลยีสื่อสารมวลชน. สาขาวิชา เทคโนโลยีสีและการออกแบบ.
Abstract: การถ่ายภาพอาหารให้เกิดความดึงดูดใจนั้น มีปัจจัยที่เกี่ยวข้องหลายปัจจัย เช่น การเลือกใช้มุมกล้อง การตกแต่งอาหาร การจัดองค์ประกอบภาพ เป็นต้น นอกจากนี้การจัดแสงไฟสำหรับการถ่ายภาพ ก็ถือเป็น ปัจจัยสำคัญปัจจัยหนึ่งที่ช่วยให้เกิดแสงและเงาสำหรับภาพถ่าย โดยทั่วไปการจัดแสงจะประกอบด้วยไฟหลัก และไฟเสริมเพื่อสร้างความสว่างต่อภาพถ่ายอาหารและเป็นตัวกำหนดทิศทางและขนาดของเงาวัตถุ ซึ่งอาจจะ ส่งผลต่อความดึงดูดใจต่อภาพถ่ายนั้นๆ ดังนั้นการศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาทิศทางการจัดแสงที่ส่งผล ต่อความน่าดึงดูดใจของภาพถ่ายอาหารไทย งานวิจัยชิ้นนี้ได้ถ่ายภาพอาหารไทย 3 ประเภท ได้แก่ ผัดไทย ส้มตำไทย และต้มยำกุ้ง โดยการจัดแสง สำหรับถ่ายภาพอาหารทั้ง 3 ประเภทจะมีการเปลี่ยนแปลงทิศทางแสงไฟหลักทั้งมุมองศาแนวตั้งและมุมองศา แนวนอน รวม 25 ภาพต่ออาหารแต่ละประเภท ผู้เข้าร่วมการทดลองจำนวน 51 คน ซึ่งมีอายุระหว่าง 18 – 48 ปี ได้ประเมินความรู้สึกต่อภาพถ่ายอาหาร โดยใช้มาตรวัดลิเคิร์ท 5 ระดับ โดยประกอบไปด้วย ความรู้สึกน่าดึงดูดใจ ความชอบ ความน่ารับประทาน ความมีมิติ ความสดใหม่ ดูน่าอร่อย และความจัดจ้าน ผลการทดลองพบว่าการเปลี่ยนแปลงทิศทางการจัดแสงในองศาไฟแนวตั้ง และองศาไฟแนวนอน ส่งผลต่อค่าเฉลี่ยความรู้สึกน่าดึงดูดใจ ความชอบ ความน่ารับประทาน ความมีมิติ ความสดใหม่ ความดูมีมิติ และความจัดจ้านอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ .001 และเมื่อทิศทางองศาไฟแนวตั้งเพิ่มสูงขึ้นช่วยให้ ค่าเฉลี่ยความรู้สึกเพิ่มสูงขึ้นตาม นอกจากนี้ยังพบว่าเมื่อภาพถ่ายอาหารมีความสว่างมากขึ้นความน่าดึงดูดใจ จะเพิ่มสูงขึ้นเช่นเดียวกัน ผลการวิเคราะห์ความสัมพันธ์ระหว่างความรู้สึกทั้ง 7 ความรู้สึก พบว่าความสัมพันธ์ แปรผันโดยตรงระหว่างความรู้สึกทั้ง 7 ความรู้สึก โดยความรู้สึกน่าดึงดูดใจและความรู้สึกชอบมีความสัมพันธ์ ในระดับสูง
Food photography creates appearances. Various factors such as camera angle, food decoration, and photography art composition can all contribute to attractiveness. Furthermore, one of the factors in food photography that creates light and shadow in photographs is lighting setup. Generally, main lights and fill lights were used to provide brightness and to determine the direction and size of food shadows. As a result, the purpose of this study was to investigate the effect of lighting direction in food photography on attractiveness. Three types of Thai food, Pad Thai, Som Tum Thai, and Tom Yum Goong, were photographed with two lighting combinations of the direction of the light at vertical elevation angles and the direction of the light at horizontal side angles. Each food category has a total of 25 food photographs. The experiment included 51 volunteers ranging in age from 18 to 48 years old. They were asked to rate food photographs on a 5-point Likert scale based on seven emotions: attractiveness, like, appetite, dynamic, fresh, tasty, and intense flavor. The experimental results revealed that changing the lighting direction in the vertical and horizontal side angles influenced the mean score of attractiveness, likeness, dynamic, appetite, freshness, and flavor intensity in food photographs (p<.001). When the lighting of vertical angles was increased, the sense of emotions in food photographs increased. It was also found that the brighter food photos could increase their attractiveness. According to the findings of the correlation analysis between the seven emotions, the correlation was directly variable, with a high degree of correlation between attractiveness and like.
URI: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/4277
Appears in Collections:วิทยานิพนธ์ (Thesis - MCT)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
RMUTT-175875.pdfThe Influence of Lighting Direction for Food Photography on Attractiveness5.28 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.