Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/2959
Title: การพัฒนาผลิตภัณฑ์ซังข้าวโพดอัดขึ้นรูปเพื่องานประดิษฐ์
Other Titles: The Development of Forming Compressed Corn Cob Products for Crafts
Authors: สุภิญญา ธาราดล
Keywords: ซังข้าวโพด
อัดขึ้นรูป
งานประดิษฐ์
การพัฒนาผลิตภัณฑ์
การพัฒนาผลิตภัณฑ์ซังข้วโพดอัดขึ้นรูป
Issue Date: 2559
Publisher: มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี. คณะเทคโนโลยีคหกรรมศาสตร์. สาขาวิชาเทคโนโลยีคหกรรมศาสตร์.
Abstract: งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) ศึกษาลักษณะทั่วไปของซังข้าวโพดและอัตราส่วนผสมของ วัตถุดิบก่อนขึ้นรูป 2) ทดสอบสมบัติทางกายภาพของแผ่นอัดซังข้าวโพด 3) ออกแบบและประดิษฐ์ ผลิตภัณฑ์ซังข้าวโพดอัดขึ้นรูป 4) สำรวจความพึงพอใจของผู้บริโภคต่อผลิตภัณฑ์ซังข้าวโพดอัดขึ้นรูป วิธีดำเนินการวิจัย คือ นำซังข้าวโพดบดละเอียดผสมกับกาวลาเท็กซ์และกาวยูเรียฟอร์มัลดิไฮด์ ตามอัตราส่วนที่กำหนดไว้จำนวน 9 สูตร แล้วนำเข้าเครื่องอัดร้อนที่อุณหภูมิ 100 องศาเซลเซียส เป็น เวลา 2 นาที และหล่อเย็น 2 นาที จากนั้นนำแผ่นอัดซังข้าวโพดออกจากเครื่องทิ้งไว้ที่อุณหภูมิห้องเป็น เวลา 7 วัน นำมาตัดเป็นชิ้นทดสอบสมบัติทางกายภาพ ได้แก่การทดสอบความต้านทานแรงดัด การทดสอบ ความต้านทานแรงดึง ทดสอบค่าความชื้นและเลือกแผ่นอัดซังข้าวโพดที่ดีที่สุดนำมาผลิตเป็น ผลิตภัณฑ์งานประดิษฐ์ สำรวจความพึงพอใจของผู้บริโภคจำนวน 120 คน ในเขตพื้นที่จังหวัดอ่างทอง ผลการวิจัย พบว่า แผ่นอัดซังข้าวโพดในอัตราส่วน ซังข้าวโพด: กาวลาเท็กซ์: กาวยูเรียฟอร์มัลดีไฮด์ 20 : 4 : 3 มีความต้านทานแรงดัด 9.23 เมกะปาสคาล ความต้านทานแรงดึง 2.92 เมกะปาสคาล และค่า ความชื้นร้อยละ 11.07 จึงทำให้สูตรที่ 4 มีคุณสมบัติที่ดีต่อการอัดขึ้นรูปเพื่องานประดิษฐ์ ผลการ สำรวจความพึงพอใจของผู้บริโภคที่มีต่อการพัฒนาผลิตภัณฑ์ซังข้าวโพดอัดขึ้นรูปเพื่องานประดิษฐ์ พบว่า ผู้บริโภคส่วนใหญ่มีความพึงพอใจต่อผลิตภัณฑ์ซังข้าวโพดอัดขึ้นรูปเพื่องานประดิษฐ์อยู่ใน ระดับมาก มีค่าเฉลี่ยรวมอยู่ที่ 4.07
This research aimed to 1) study general characteristics of corn cobs and mixing ratios of the materials before forming, 2) test physical properties of corn cob plates, 3) design and create compressed corn cob products, and 4) survey consumers’ satisfaction of the compressed corn cob products. In this study, crushed corn cob was mixed with latex glue and urea formaldehyde glue as per the nine formulas that had been set. The mixture was then compressed in the compression molding machine at 100 degrees celsius for 2 minutes, and then cooled for 2 minutes. After that, the molded plates were removed from the machine and kept at room temperature for 7 days. Next, the plates were cut into pieces for physical properties tests, including Modulus of Rupture (MOR), tensile strength, and moisture content tests. The best corn cob plates were then used for forming compressed corn cob products. For the consumer satisfaction survey, a questionnaire was administered to 120 respondents in Ang Thong Province. It was found that the mixing ratio of the fourth formula (corn cob : latex glue : formaldehyde glue = 20 : 4 : 3) resulted in the following physical properties: Modulus of Rupture (MOR) = 9.23 MPa, tensile strength = 2.92 MPa, and moisture content = 11.07 percent. These were promising features for forming compressed corn cob products for making crafts. In regard to the consumers’ satisfaction, it was found that most consumers were highly satisfied with the products with an average mean score of 4.07.
URI: http://www.repository.rmutt.ac.th/dspace/handle/123456789/2959
Appears in Collections:วิทยานิพนธ์ (Thesis - HET)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
RMUTT-154585.pdfThe Development of Forming Compressed Corn Cob Products for Crafts8.18 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.