Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repository.rmutt.ac.th/xmlui/handle/123456789/1984
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorอนุชิต จิ๋วหยี
dc.date.accessioned2014-11-21T03:16:59Z
dc.date.accessioned2020-09-24T06:37:41Z-
dc.date.available2014-11-21T03:16:59Z
dc.date.available2020-09-24T06:37:41Z-
dc.date.issued2555
dc.identifier.urihttp://www.repository.rmutt.ac.th/dspace/handle/123456789/1984-
dc.description.abstractวิทยานิพนธ์นี้นำเสนอผลการศึกษากระบวนการอบแห้งที่มีผลต่อจลนพลศาสตร์การอบแห้งและคุณสมบัติทางกลและคุณสมบัติทางกายภาพของแผ่นชิ้นไม้อัดจากเปลือกทุเรียนหมอนทองโดยใช้เครื่องไมโครเวฟชนิดป้อนคลื่นหลายตำแหน่งที่ไม่สมมาตรร่วมกับระบบลมร้อน และสายพานลำเลื่องต่อเนื่อง โดยวัสดุที่ใช้ในการศึกษา คือ แผ่นชิ้นไม้อัด (ขนาด กว้าง 20 เซนติเมตร ยาว 20 เซนติเมตร และ หนา 1 เซนติเมตร) จากเปลือกทุเรียนหมอนทอง มีส่วนประกอบคือ เส้นใยเปลือกทุเรียนหมอนทอง, ผงเปลือกทุเรียนหมอนทอง และน้ำ แบ่งส่วนผสมออกเป็น 12 สูตร คือ 1:1:1 80 90 และ 100 องศาเซลเซียส 1:1:.5 80 90 และ 100 องศาเซลเซียส 2:1:1.5 80 90 และ 100 องศาเซลเซียส 2:1:2 80 90 และ 100 องศาเซลเซียส ตามลำดับ โครงสร้างของระบบไมโครเวฟ ประกอบด้วยแมกนีตรอนซึ่งเป็นแหล่งกำเนิดคลื่นไมโครเวฟความถี่ 2.45 จิกะเฮิรตซ์ การศึกษาการทดลองทั้ง 12 กรณีนั้น ใช้กำลังงานไมโครเวฟที่ป้อนเข้าสู่ระบบมีค่าคงที่ เท่ากับ 4800 วัตต์ (6 ตัว x 800 วัตต์) อบแห้งแผ่นชิ้นไม้อัดจากเปลือกทุเรียนหมอนทองด้วยเครื่องไมโครเวฟชนิดป้อนคลื่นหลายตำแหน่งที่ไม่สมมาตรร่วมกับระบบลมร้อนและสายพานลำเลื่องต่อเนื่อง ซึ่งแผ่นชิ้นไม้อัดจากเปลือกทุเรียนหมอนทองที่ใช้อบนั้นมีความชื้นเริ่มต้นประมาณ 30 – 40 % (Dry Basis) และมีอุณหภูมิ 25 องศาเซลเซียส จนให้มีความชื้นสุดท้ายที่ 10 - 15 % (Dry Basis) การศึกษาพบว่าการอบแห้งแผ่นชิ้นไม้อัดจากเปลือกทุเรียนหมอนทองสามารถช่วยลดระยะเวลาในการอบแผ่นชิ้นไม้อัด รวมทั้งทำให้คุณสมบัติทางกล และทางกายภาพของแผ่นชิ้นไม้อัดมีประสิทธิภาพเพิ่มขึ้นด้วยเมื่อเปรียบเทียบกับการอบแห้งแบบลมร้อน (Hot Air Oven)en_US
dc.description.abstractThis thesis presents a study of the drying process that affect drying kinetics and mechanical properties and physical properties of the (durian peels) particleboards by using a combined unsymmetrical multi-feed microwave and hot air-continuous belt system. In this study, the (durian peels) particleboards are the experimental materials which are a mixture of durian fiber, durian powder and water. Mixture formula can be divided into 12 cases (as the following); 1:1:1, at 80, 90 and 100 Degrees Celsius, 1:1:1.5 at 80, 90 and 100 Degrees Celsius, 2:1:1.5 at 80, 90 and 100 Degrees Celsius, and 2:1:2 at 80, 90 and 100 Degrees Celsius. All square particleboard have a dimension of 20 centimeters width by length of 20 centimeters and by thickness of 1 centimeter. The internal structure of the drying machine includes 12 magnetrons, which are generating sources of 2.45 Gigahertz frequencies. In all 12 cases of experiment use a constant microwave power of 4800 Watts. The drying process of particleboards made from durian peels uses a combined unsymmetrical multi-feed microwave and hot air-continuous belt system. An initial moisture content of the dried particleboards made from durian peels is about 30 - 40% (Dry Basis) at a temperature of 25 Degrees Celsius, the drying process carries out until the final moisture content decreases to 10 - 15% (Dry Basis). The results showed that the process helps reducing amount of drying time of (durian peels) particleboard as well as waste reduction process. In additions, the mechanical and physical properties of particleboard are more effective comparing to the hot-air drying process.en_US
dc.language.isoThaien_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี. คณะวิศวกรรมศาสตร์. สาขาวิชาวิศวกรรมเครื่องกลen_US
dc.subjectการอบแห้งen_US
dc.subjectไม้แปรรูป -- การอบแห้งen_US
dc.subjectการอบแห้งด้วยไมโครเวฟen_US
dc.titleการศึกษากระบวนการอบแห้งแผ่นชิ้นไม้อัดจากเปลือกทุเรียนหมอนทองโดยใช้ระบบไมโครเวฟชนิดป้อนคลื่นหลายตำแหน่งที่ไม่สมมาตรร่วมกับระบบลมร้อนและสายพานลำเลียงอย่างต่อเนื่องen_US
dc.title.alternativeA Study of Drying Process Particleboards from Durian Peels by Using a Combined Unsymmetrical Multi-Feed Microwave and Hot Air Continuous Belt Systemen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:วิทยานิพนธ์ (Thesis - EN)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
139293.pdfการศึกษากระบวนการอบแห้งแผ่นชิ้นไม้อัดจากเปลือกทุเรียนหมอนทองโดยใช้ระบบไมโครเวฟชนิดป้อนคลื่นหลายตำแหน่งที่ไม่สมมาตรร่วมกับระบบลมร้อนและสายพานลำเลียงอย่างต่อเนื่อง23.57 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.